Hoe ga ik te werk

WERKWIJZE

Het mooie van ons beroep en de reden dat we er zoveel passie voor hebben is omdat het echt vakwerk is. Veel technieken en manieren van werken zijn over honderden en soms duizenden jaren doorgegeven, en zijn niet al te veel veranderd. In een tijd waar veel sieraden op enorme schaal machinaal geproduceerd worden proberen wij het traditionele ambacht in ere te houden. Dit maakt ons werk duurzamer, creatiever en vooral persoonlijker. 

We doen zoveel mogelijk in eigen beheer, smelten en gieten ons eigen goud en zilver en ontwerpen en maken al onze sieraden met de hand in eigen atelier. Sommige sieraden worden gesmeed - oftewel gevormd met hamer en vijl - en sommige worden gegoten. Voor gegoten sieraden maken we de ontwerpen met de hand in was, wat vervolgens gegoten wordt in zilver of goud. 

MATERIALEN

We werken met 1e gehalte zilver, geel-, wit-, rood- en rose-goud en natuurlijke edelstenen. Goud bestaat in verschillende legeringen - een mengsel van puur goud met een aantal andere metalen. Dit is nodig om het goud harder te maken, want puur goud is zo zacht dat het niet geschikt is om sieraden van te maken. We meten goud in karaat; hoe hoger het aantal karaat, hoe meer puur goud in de legering. De meeste gouden sieraden in onze collectie zijn van 14kt goud, maar op aanvraag kan alles ook gemaakt worden in 18kt of hoger.  

De metalen in de legering die worden toegevoegd om het pure goud wat harder te maken, kunnen in bepaalde verhoudingen ook invloed hebben op de kleur. Zo creeeren we bijvoorbeeld wit- en roodgoud. Die kleuren zijn een creatie van de mens, want puur goud is altijd geel. Toch zit er altijd evenveel puur goud in een 14 karaat legering, of die nu geel-, wit- of roodgoud is.

Om witgoud iets witter te laten lijken wordt het vaak gerhodineerd. Dit is hetzelfde principe als vergulden, maar dan met een wit metaal genaamd rhodium. Net als met vergulden slijt dit laagje er na verloop van tijd ook weer af. Wij vinden de originele kleur van witgoud mooi van zichzelf, en houden het daarom liever naturel.  

Edelstenen komen vrij veel voor in ons werk. Het zijn wat ons betreft verreweg de mooiste natuurproducten! Het blijft fascinerend dat zoiets moois gewoon uit onze aarde komt, en ze hebben dan ook echt iets magisch. We gebruiken ze in allerlei vormen, maten, slijpsels en kleuren en hebben een mooie collectie om uit te kiezen.